Przepisy

Surówka z chrzanem

Surówka z chrzanem

Jest jednym z przedmiotów, które na pewno pojawią się w wielu koszykach wielkanocnych? O czym mowa? O chrzanie! Kojarzy się nam z wiosną, zdrowiem – zaś jego ostry, charakterystyczny smak nadaje aromatu każdym świętom wielkanocnym.

Jednak nawet bez skropienia wodą święconą chrzan posiada cudowne, zdrowotne właściwości i możemy przygotowywać go na różne sposoby. W tym artykule dowiecie się państwo jak zrobić surówkę z chrzanem.

Składniki:

  • kapusta biała 1/2 kg
  • cebula czerwona
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Kapustę należy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie wymieszać z niewielką ilością soli, pozostawić na kilka minut, odcisnąć sok.

Jabłko obrać, oczyścić, zetrzeć na grubej tarce, następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać oraz drobno posiekać. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem i odrobiną cukru. Na koniec wszystkie składniki wymieszać w misce i przyprawić do smaku pieprzem.

Chrzan można spożywać w różnych formach. Najczęściej spotyka się go jako dodatek do mięs, lecz równi dobrze można przygotować z jego udziałem sałatki, sosy, kanapki, a nawet naleśniki – o czym możecie się dowiedzieć w kolejnym artykule na naszej stronie. Zapraszamy więc do lektury i życzymy smacznego!

Już dziś w sklepie Karpiński-Hurt można nabyć chrzany marki Almar – różne wielkości, w atrakcyjnej cenie.

chrzany

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com