Surówka z chrzanem
Jest jednym z przedmiotów, które na pewno pojawią się w wielu koszykach wielkanocnych? O czym mowa? O chrzanie! Kojarzy się nam z wiosną, zdrowiem – zaś jego ostry, charakterystyczny smak nadaje aromatu każdym świętom wielkanocnym.
Jednak nawet bez skropienia wodą święconą chrzan posiada cudowne, zdrowotne właściwości i możemy przygotowywać go na różne sposoby. W tym artykule dowiecie się państwo jak zrobić surówkę z chrzanem.
Składniki:
- kapusta biała 1/2 kg
- cebula czerwona
- 1 jabłko
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
Kapustę należy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie wymieszać z niewielką ilością soli, pozostawić na kilka minut, odcisnąć sok.
Jabłko obrać, oczyścić, zetrzeć na grubej tarce, następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać oraz drobno posiekać. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem i odrobiną cukru. Na koniec wszystkie składniki wymieszać w misce i przyprawić do smaku pieprzem.
Chrzan można spożywać w różnych formach. Najczęściej spotyka się go jako dodatek do mięs, lecz równi dobrze można przygotować z jego udziałem sałatki, sosy, kanapki, a nawet naleśniki – o czym możecie się dowiedzieć w kolejnym artykule na naszej stronie. Zapraszamy więc do lektury i życzymy smacznego!
Już dziś w sklepie Karpiński-Hurt można nabyć chrzany marki Almar – różne wielkości, w atrakcyjnej cenie.