Oleje

Olej z pestek dyni

olej_z_pestek_dyni_strona

Olej z nasion dyni posiada bogate właściwości zdrowotne. Zawiera głównie kwasy tłuszczowe nienasycone omega-6 i omega-3 (55%),
kwasy jednonienasycone omega-9 (35%) oraz kwasy nasycone (10%).

Olej ten posiada wiele substancji odżywczych tj.: witamina E, B1, B2, B6, A, C, D, potas, selen, cynk oraz fitosterole. Uważany jest za środek o działaniu przeciwpasożytniczym.

Właściwości oleju

Stosowany jest w normalizacji pracy gruczołu krokowego, wspomagająco w leczeniu raka, profilaktyce miażdżycy oraz chorobach pasożytniczych.
Zalecany przy stanach zapalnych układu płciowego, regulacji poziomu cholesterolu, chorobach wątroby.

Olej z pestek dyni wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów układu trawiennego i powodując normalizację apetytu.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z nasion dyni nawilża i poprawia napięcie skóry, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia, spłyca zmarszczki oraz wspomaga procesy regeneracyjne.

Olej z pestek dyni wspomaga także kuracje antycellulitowe. Można go nakładać również na włosy. Dzięki czemu stają się mocniejsze, lśniące a końcówki mniej rozdwojone.

Uwaga:

Olej z pestek dyni posiada właściwości lecznicze jedynie wtedy, gdy jest świeży i właściwie przechowywany.
Dlatego należy przechowywać go w temperaturze 5°C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com