Warzywa i owoce

Ekologiczna cebula

cebula

Cebula jest warzywem o niezwykle silnym działaniu przeciwutleniającym. Zawiera witaminy C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarkę, fosfor, magnez i cynk. Ma działanie wzmacniające organizm, przeciwdziała chorobom i infekcjom.

Zawarte w roślinie dobroczynne pierwiastki były wykorzystywane już w medycynie ludowej do leczenia szkorbutu , wrzodów i blizn. Cebula pomaga obniżyć ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu – HLD, a obniżenie „złego” – LDL. Przeciwdziała zwężeniu naczyń krwionośnych, przez co zapobiega sklerozie.

Substancje biochemiczne zawarte w roślinie mają działanie przeciwrakowe i lecznicze w obrębie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów.

Wycisk przez łzy

Sok z cebuli stosowany jest we wszelkiego rodzaju infekcjach i anginach, ponieważ posiada właściwości wzmacniające, przeciwzakaźne i grzybobójcze. Cebula wzmacnia kości oraz paznokcie. Działa dodatnio na funkcjonowanie serca i tarczycy. Ponadto warzywo to uspokaja nerwy.

Według alergologów, cebula zalicza się do warzyw nieuczulających. Wyciąg z cebuli może posłużyć także jako odżywka do pielęgnacji włosów. Zawarta w nich siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.

Czerwona siostra

Cebula czerwona zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, C. Dzięki zawartym w soku fitoncydom ma właściwości lecznicze, przede wszystkim bakteriobójcze. Cebula odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów zaś istniejące skrzepy rozpuszcza.

Ma również silne działanie moczopędne, a także rozpuszcza i eliminuje mocznik. Dzięki temu jest doskonałym środkiem leczącym reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową.

Niezniszczalna w kuchni

Ta wspaniała roślina nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej. Może być gotowana w zupie, duszona pod pokrywą, smażona na oleju, czy doprawiana – nie straci swoich leczniczych wartości. Cebula w postaci surowej jest jednak najzdrowsza, najlepiej działa na wyrównanie krążenia i na żylaki.

Autor: mgr Marianna Świątkiewicz – specjalista dietetyk, DietaDlaZdrowia.pl

Do nabycia w naszym sklepie!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com