Buraczki z chrzanem
Młode buraki, same w sobie pyszne i zdrowe, wraz z chrzanem tworzą duet, który z pewnością zagości na stołach wielu osób, nie bez przyczyny jest to jedna z najpopularniejszych przystawek wielkanocnych.
Możemy używać jej zarówno do obiadu, jak i do kanapek. Najlepiej smakuje wielkanocnym porankiem w towarzystwie chleba i wędliny.
Składniki:
-
buraki, 3 kg
- chrzan, mały słoiczek
- cukier, 2 łyżki
-
sól, płaska łyżeczka
Buraki umyć i ugotować w na półmiękko. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w maszynce. Dodać: chrzan, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Po ugotowaniu słoików buraki łagodnieją wiec lepiej zrobić ostrzejsze niż byśmy chcieli. Nakładać do słoików i gotować 15 min.
Już dziś w sklepie Karpiński-Hurt można nabyć chrzany marki Almar – różne wielkości, w atrakcyjnej cenie.