Botwinka
Dodawana jest do chłodników i barszczy, może być wykorzystywana do sałatek i dań duszonych, jednak większość z nas uwielbia ją jako zupę. Mowa oczywiście o botwince!
Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.
Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.
Działa na apetyt, a także nerwy
Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu na zawartość żelaza jest wskazany szczególnie dla wegetarian. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.
Jeżeli chcesz mieć ładną skórę, skorzystaj z niej
Naukowcy doszukali się w botwinie substancji o działaniu podobnym do kobiecych hormonów płciowych, estrogenów. A to są hormony piękna, młodości i seksu. Zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasza i odtruwa organizm, warto więc sięgnąć po botwinkę, gdy coś zalegnie na wątrobie.
Najbardziej znana w postaci zupy
Botwinę należy gotować w dużej ilości wody, którą dobrze jest odlać, aby pozbyć się kwasu szczawiowego, który „zabiera” z organizmu potrzebny kościom wapń. Uzupełnić to można, dodając do botwinki kawałek sera, trochę śmietany lub mleka.
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl