Przepisy

Zupa chrzanowa

zupa chrzanowa
Bez niego nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych. Nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Od długiego czasu stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Zawiera w sobie wiele witamin, m.in. A, B, B1, B2, C, E oraz składników mineralnych. Dziś skupimy się na tym aby przygotować z niego pożywną zupę.
Składniki:
  • 2,5 l wody
  • 1/2 kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 średniego selera
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarnek ziela angielskiego
  • 1 mały słoiczek (190 g) chrzanu
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kg białej kiełbasy (surowej)
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • majeranek do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • jajka ugotowane na twardo
Do naszego garnka z wodą wkładamy kości. Najpierw musimy zająć się obraniem i pokrojeniem w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Życzymy smacznego!

Już dziś w sklepie Karpiński-Hurt można nabyć chrzany marki Almar – różne wielkości, w atrakcyjnej cenie.

chrzany

Zupa chrzanowa
5 (100%) 1 vote[s]

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com