Przepisy

Truskawki – jaką rolę odgrywają w organizmie? Co można z nich zrobić?

Truskawki powstały z połączenia dwóch odmian poziomki: wirginijskiej i chilijskiej. Jedząc je można nie tylko cieszyć się ich wspaniałym smakiem, ale także wspierać swoje zdrowie, sylwetkę i urodę.

Truskawka – niezwykły owoc

Truskawki to niezwykle smaczne i zarazem zdrowe owoce. Te czerwone cudeńka są źródłem wielu witamin z grupy B, a także A. Zadziwiający może być fakt, iż zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Jedząc je, można dostarczyć sobie dawkę tej podnoszącej odporność witaminy bez niechcianego grymasu na twarzy. Osoby pragnące oczyścić swój organizm z nagromadzonych po zimie toksyn nie mogą pominąć ich w swojej diecie. Truskawki bowiem posiadają właściwości odtruwające i moczopędne. Zawarty w truskawkach błonnik wspiera pracę jelit i pomaga w trawieniu. Przez co powinny być obowiązkowym elementem w diecie, każdej osoby dbającej o sylwetkę. Dzięki działaniu bakteriobójczym truskawki są stosowane również w kosmetyce, jako środek zwalczający trądzik i przebarwienia.

Truskawki w przepisach – koktajl truskawkowy

Truskawki na dobre zagościły w naszych kuchniach. Jest mnóstwo przepisów z udziałem tych owoców: soki, dżemy ciasta. W upalne dni wszyscy chętnie sięgamy po orzeźwiający koktajl truskawkowy, który podany prosto z lodówki potrafi czynić cuda.

Z okazji trwającego sezonu na truskawki podajemy przepis na ten pyszny napój.

DO PRZYGOTOWANIA 2 PORCJI POTRZEBUJESZ:

  • 250 g truskawek (3 szklanki)

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)

  • opcjonalnie – gałka lodów śmietankowych lub waniliowych

WYKONANIE:

  • Truskawki umyj i oderwij szypułki, włóż do pojemnika blendera. Dodaj do nich jogurt i mleko, następnie wszystko zmiksuj.

  • Koktajl można podawać z gałką lodów włożoną do każdej szklanki lub zmiksowaną przez chwilę z resztą składników.

Źródła:

kwestiasmaku.com

beszamel.se.pl

Truskawki – jaką rolę odgrywają w organizmie? Co można z nich zrobić?
5 (100%) 1 vote