Przepisy

Surówka z chrzanem

Surówka z chrzanem

Jest jednym z przedmiotów, które na pewno pojawią się w wielu koszykach wielkanocnych? O czym mowa? O chrzanie! Kojarzy się nam z wiosną, zdrowiem – zaś jego ostry, charakterystyczny smak nadaje aromatu każdym świętom wielkanocnym. Jednak nawet bez skropienia wodą święconą chrzan posiada cudowne, zdrowotne właściwości i możemy przygotowywać go na różne sposoby. W tym artykule dowiecie się państwo jak zrobić surówkę z chrzanem.

Składniki:
  • 5 jabłek
  • 60 g tartego chrzanu
  • pomarańcza
  • 4-5 łyżek soku cytrynowego
  • sól
  • cukier
Najpierw musimy zabrać się za jabłka. Obieramy je ze skórki, oraz usuwamy środek. Następnie musimy zetrzeć na tarce, pokropić sokiem cytrynowym i wymieszać z chrzanem.
Pomarańcze należy sparzyć, umyć, skórkę zetrzeć na tarce. Z pomarańczy pozbawionej skórki wycisnąć sok, razem ze startą skórką wymieszać z chrzanem i jabłkami.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Chrzan można spożywać w różnych formach. Najczęściej spotyka się go jako dodatek do mięs, lecz równi dobrze można przygotować z jego udziałem sałatki, sosy, kanapki, a nawet naleśniki – o czym możecie się dowiedzieć w kolejnym artykule na naszej stronie. Zapraszamy więc do lektury i życzymy smacznego!

Już dziś w sklepie Karpiński-Hurt można nabyć chrzany marki Almar – różne wielkości, w atrakcyjnej cenie.

chrzany

Surówka z chrzanem
5 (100%) 1 vote[s]

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com