Przepisy

Pierogi z borówkami amerykańskimi

pierogi

Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
ciepła woda około szklanki
Z podanych składników zrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut.

Nadzienie:
350g borówek
2-3 łyżki mąki

Sos waniliowy:
jogurt naturalny 300ml
cukier waniliowy ( u mnie domowy)
cukier lub stewia

Borówkę myjemy, odcedzamy na sicie i obsypujemy mąką pszenną. Ciasto rozwałkowujemy cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym kółku na środku układamy borówki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Podawać polane sosem waniliowym.
Z podanego przepisu wychodzi około 50-60 pierogów.

Smacznego 🙂

Źródło:

mgotuje.pl

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com