Pierogi z borówkami amerykańskimi
Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
ciepła woda około szklanki
Z podanych składników zrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut.
Nadzienie:
350g borówek
2-3 łyżki mąki
Sos waniliowy:
jogurt naturalny 300ml
cukier waniliowy ( u mnie domowy)
cukier lub stewia
Borówkę myjemy, odcedzamy na sicie i obsypujemy mąką pszenną. Ciasto rozwałkowujemy cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym kółku na środku układamy borówki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.
Podawać polane sosem waniliowym.
Z podanego przepisu wychodzi około 50-60 pierogów.
Smacznego 🙂
Źródło:
mgotuje.pl