Błonnik, nasiona, ziarna

Natto – najzdrowszy produkt świata

 Natto-5840e0b63df78c0230a82fb6

Natto to produkt otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi z plantacji ekologicznej, poddany naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto. W Japonii zajmuje on pierwsze miejsce wśród innych produktów poddawanych procesowi fermentacji.

Można go także znaleźć na liście najzdrowszych produktów świata. To właśnie natto Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność i zdrowy wygląd.

Natto to jedyne źródło witaminy K2mk7 oraz enzymu nattokinaza, zawiera też izoflawony sojowe. Wywołują naturalną stymulację układu nerwowego, poprzez subiektywne doznanie przyjemności, zmniejszenie poczucia strachu i efektu stresowego.

Natto2

Na uwagę zasługuje również działanie odtruwające „NATTO”, szczególnie po alkoholu. Potrafi sprawnie rozkładać aldehydy i eliminować je z krwiobiegu, zanim nastąpią objawy kaca, czyli bóle głowy, zaczerwienienia twarzy, nudności, wymioty.

Fitosterole stymulują produkcję kwasu hialuronowego zatrzymującego wodę i zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry, dzięki czemu zwiększa się jej napięcie, elastyczność, poprawia koloryt. Drobne zmarszczki stają się mniej widoczne, a skóra jest zrelaksowana i odprężona.

Natto zmniejsza poziom cholesterolu, oczyszcza jelita, poprawia przemianę materii, wspomaga odchudzanie, pracę układu krążenia. Zapobiega miażdżycy, łagodzi skutki menopauzy u kobiet oraz pomaga w leczeniu chorób takich jak: osteoporoza, miażdżyca i choroby serca, cukrzyca typu II, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Alzheimera, kamienie nerkowe, nowotwory, żylaki. Spowalnia starzenie się organizmu.

Natto jest bogatym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, selenu oraz źródłem witamin: B1, B2, B6, PP, E, K, A i C oraz witaminy B12 – niezbędnej dla wegetarian.

tumblr_ltplklcC1Z1qdei8m

Zawiera probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Pomaga w wypróżnianiu się, skutecznie usuwa nawet zgromadzone latami złogi jelitowe, co wpływa na znaczne obniżenie wagi ciała i poprawę przemiany materii oraz odtruwa organizm.

W Japonii „NATTO” zajmuje pierwsze miejsce wśród produktów poddawanych procesowi fermentacji. Jest podstawą diety od ponad 2 tysięcy lat. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne produkt cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w krajach wschodnich, ale od niedawna również w Europie.

Jedząc natto należy dużo pić, jednakże nie do posiłku, aby nie rozcieńczać kwasu żołądkowego na jedną godzinę przed i około jedną, dwie godziny po posiłku. Najlepsza jest woda mineralizowana, płyny izotoniczne lub zwykła woda ze szczyptą soli himalajskiej, celtyckiej lub kłodawskiej z witaminą C. Witamina K jest dobrze wchłaniana z tłuszczem dlatego dobrym dodatkiem będzie jedno lub dwa jajka kurze na miękko (żółtko powinno być płynne – nie niszczymy lecytyny).

Pojemnik z Natto należy przechowywać w lodówce w temperaturze 5-7 °C. Należy wyjmować Natto czystą łyżeczka najlepiej wyparzoną.

Już w sprzedaży w sklepie Karpinski-hurt!

Źródło:
natto.pl

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com