Art. sypkie

Moringa

„Moringa olejodajna jest jedną z najbardziej użytecznych i znajdujących szerokie zastosowanie roślin na Ziemi. Gatunek rośliny z Himalajów, która zwróciła na siebie uwagę i w wielu miejscach świata określana jest mianem „cudownego drzewa”. Liście moringi stanowią naturalny, niezwykle wszechstronny koncentrat multiwitaminy i nieorganicznych substancji odżywczych, a jej nasiona uwalniają wodę od bakterii i wirusów oraz są źródłem oleju kosmetycznego. Owoce moringi olejodajnej są składnikiem mieszanek z curry. Drzewo to nosi łacińską nazwę „Moringa olifeira“ i ze względu na swoją wszechstronną skuteczność określane jest również mianem „cudownego drzewa” lub „drzewa długiego życia”. W zależności od regionu zwane jest też drzewem chrzanowym lub drzewem behenowym.

Moringa olejodajna zawiera do:
· 25 razy więcej żelaza niż szpinak
· 17 razy więcej wapnia niż mleko
· 15 razy więcej potasu niż banany
· 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
· 7 razy więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże
· 6 razy więcej polifenolów niż wino czerwone
· 4,5 razy więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa
· 4,5 razy więcej witaminy E niż kiełki pszeniczne
· 4 razy więcej witaminy A niż marchewka
· 2,5 razy więcej karotyny niż marchewka
· 2 więcej magnezu niż proso brązowe
· 2 razy więcej protein niż soja
· 2 razy więcej błonnika niż pszenica pełnoziarnista
·1,5 razy więcej niezbędnych aminokwasów niż jajka
·1,5 razy więcej cynku niż sznycel wieprzowy
· duże ilości naturalnego chlorofilu
· i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9)

Kombinacja i skład substancji zawartych w drzewie moringa jest wysoce skoncentrowana, zrównoważona i niepowtarzalna spośród wszystkich znanych roślin. Roślina ta cechuje się bardzo wysoką zawartością minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, wystarczają ilością żelaza, cynku, miedzi i chromu i ponadto jeszcze 18 niezbędnymi aminokwasami, najważniejszymi składnikami do budowy protein w organizmie i układzie odpornościowym. Prawie wszystkie witaminy takie jak witamina A, B1, B2, B3, B6, B7, C, D, E, K i substancje witalne, ponad 46 antyoksydantów i również odkryta niedawno substancja transportująca informacje – zeatyna.

Zeatyna otwiera drzwi substancjom witalnym, wpuszcza je, towarzyszy im aż do miejsca, gdzie będą ich potrzebowały komórki. Zeatyna dba niejako o to, by wszelkie witaminy, nieorganiczne substancje odżywcze, pierwiastki śladowe i aminokwasy zostały przyswojone przez nasz organizm. Zeatyna jest ważnym czynnikiem regulującym komórki i silnym antyoksydantem i dlatego działa ochronnie i regenerująco na komórki. Co prawda zeatynę możemy znaleźć w wielu roślinach, jednakże najczęściej tylko w ilościach poniżej 1 mikrograma na gram. Liście moringi zawierają natomiast ponad stokrotność na 1 gram.

Zastosowanie

W kosmetyce olejek z Moringi jest wartościowym dodatkiem do kremów, emulsji, balsamów. Odznacza się on zdolnością utrzymywania zapachów. Doceniane są również jego właściwości wygładzające, nawilżające i pielęgnujące. Zmiażdżone nasiona Moringi są w stanie oczyścić zanieczyszczoną wodę.

Naukowcy odkryli, że zawarte w nasionach białka o dodatnim ładunku przyciągają szkodliwe bakterie naładowane ujemnie. Gdy następuje połączenie przeciwstawnych ładunków, dochodzi do samoczynnego oczyszczenia wody. W ten sposób można wyeliminować z niej około 90% trujących substancji.

Przeciwwskazania

Suszone liście Moringa to proszek o silnych właściwościach i działaniu, więc wskazane jest jego stopniowe spożywanie, zaczynając od małych dawek i zwiększając je w razie potrzeby. Osoby chore na poważne schorzenia najlepiej, aby skonsultowały się z lekarzem w kwestii zażywania i dawkowania proszku. Przeciwwskazany jest on kobietom w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy. Kora drzewa Moringa ma działanie poronne.
Używanie

„Generalnie dawkowanie w wielu publikacjach lekko się różni.  Najlepiej zacząć od mniejszych ilości czy to proszku czy tabletek. Można zacząć od 1/2 łyżeczki zwiększając po 3-5 dniach ilość i stosować przez kolejne dwa/trzy tygodnie i zrobić przerwę. Niektórzy stosują ją inaczej – od 2 do 3 razy w tygodniu np. w ilości 6g dziennie (w 2-3 porcjach w ciągu dnia). Wszystko zależy od tego w jakim celu chcemy ją stosować, w jakim jesteśmy wieku itd. To samo tyczy się kapsułek.

W sklepach internetowych można zakupić proszek, ekstrakty, nasiona, oleje, liście suszone, tabletki. Na stronach zagranicznych są także kosmetyki typu kremy z dodatkiem Moringa.”

 

Źródła:

Bonavita.pl

wobroniewiaryitradycji.wordpress.com
beautifulbody.pl

Moringa
5 (100%) 1 vote[s]

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com