Warzywa i owoce

Kokos

kokos-pngKokos jest orzechem o wszechstronnym zastosowaniu oraz właściwościach. Charakterystyczny kształt i jego białe mleczko znają wszyscy, nie bez powodu jest też składnikiem kremów z ekstraktem z kokosa, szamponów czy mleczek do ciała z mleczka kokosowego. Najbardziej wykorzystywane w kosmetyce jest oczywiście mleczko oraz olej kokosowy, jednak cała część rośliny ma świetne działanie na organizm, dlatego warto poznać jej właściwości i wiedzieć jak je wykorzystać samemu w domu.
Warto wiedzieć, że kokos jest nie tylko ceniony w kosmetologii, ma bardzo wiele właściwości leczniczych oraz jest bogaty w tłuszcze roślinne, witaminy i cenne dla organizmu minerały.

Kokos – właściwości lecznicze.

Brazylijscy naukowcy, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Lipids”, przekonują, że kokosy powinny włączyć do diety zwłaszcza osoby zmagające się z otyłością brzuszną, gdyż wspomagają walkę z nią.
W ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Okazało się, że panie, które spożywały olej z kokosa (zawierający kwasy MCT), miały znacznie niższe BMI i mniejszy obwód w talii niż kobiety z grupy kontrolnej.
Miąższ kokosa w 100 g zawiera 15,23 g węglowodanów, z czego większość, bo prawie 60 proc. ( 9 g/100 g), to wypełniający żołądek i dający na długo uczucie sytości błonnik. Jeszcze więcej włókna pokarmowego zawiera suszony miąższ orzecha kokosowego – trochę ponad 23 g błonnika w 100 g. Taka ilość pokrywa niemalże całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik!

Pomoc w obniżeniu cholesterolu

Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w miąższu kokosa nie przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy.
Wręcz przeciwnie – z badań opublikowanych w czasopiśmie „Lipids” wynika, że przyczyniły się one do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL i obniżenia jego „złej” frakcji LDL, a co za tym idzie – zmniejszyły ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej chorób serca. Dowodów na pozytywny wpływ kokosa na pracę układu sercowo-naczyniowego można szukać także w Australii i Polinezji. Mieszkańcy tych rejonów spożywają najwięcej produktów kokosowych na świecie i rzadziej zapadają na choroby serca. Jednak sceptycy zauważają, że nie wiadomo, czy ma to związek z dietą z udziałem kokosów, czy może w grę wchodzą inne czynniki.

Kokos na próchnicę i pleśniawki

Kokos może zapobiegać powstawaniu próchnicy – przekonują naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Westmeath (Irlandia). Wszystko dzięki zawartemu w nim olejowi kokosowemu, który, w kontakcie ze śliną (a konkretnie z zwartymi w niej enzymami trawiennymi), zapobiega przyleganiu i osadzaniu się bakterii będących przyczyną próchnicy, a tym samym ich namnażaniu się w jamie ustnej.

Kokos – wartości odżywcze

100-tu gramowa porcja świeżego miąższu kokosowego zawiera ok. 354 kcal. Białko stanowi ponad 3 g, zdrowego tłuszczu ok. 33,5 g oraz 15 g węglowodanów z czego 9 g to nieprzyswajalny do organizmu błonnik. Ta ostatnia informacja jest dobrym argumentem dla osób dbających o smukłą sylwetkę, gdyż błonnik w żołądku pochłania wodę, co powoduje, że kilkukrotnie zwiększa swoją objętość. Sprawia to, że do mózgu szybciej dociera informacja o stanie sytości, utrzymująca się przez kilka godzin po spożyciu owocu. Dodatkowo organizm nie ma enzymów odpowiedzialnych za trawienie tego węglowodanu, dzięki czemu na dłużej pozostaje w organizmie zmniejszając łaknienie. Wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, stanowiąc pożywkę do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Pozostały obecny cukier w kokosie (ok. 6 g) ma niski indeks glikemiczny (IG = 45), dlatego warto by zagościł na stole cukrzyków, w ramach urozmaicenia diety. Kokos jest cennym źródłem potasu (356 mg), dzięki czemu śmiało sięgać powinny po niego osoby chore na nadciśnienie. Zawiera również pewne ilości wapnia (14 mg), ważnego dla anemików żelaza (2,43 mg), magnezu (32 mg), sodu (20 mg) oraz poprawiający cerę cynk (1,1 mg). Równie korzystnie przedstawia się zawartość kompleksów witamin. W kokosie znajdziemy witaminę C, korzystnie wpływającą na kolagen w skórze oraz niwelująca wolne rodniki, liczne witaminy z grupy B, które wspomagają nasz układ nerwowy. Znajdziemy również cenny dla kobiet w ciąży i planujących dziecko – kwas foliowy, powszechnie znaną wśród kobiet, witaminę E – młodości oraz poprawiającą krzepliwość krwi witaminę K.
Źródła
pieknojestwtobie.com
poradnikzdrowie.pl
bonavita.pl
Kokos
5 (100%) 1 vote