Warzywa i owoce

Ekologiczna kapusta kiszona

Miała sprowadzić ją do Polski Bona Sforza, jednak według niektórych już sam Jagiełło lubił się nią zajadać. Polacy przyjęli ją z otwartymi rękami i bardzo dobrze, ponieważ jest ona składnikiem licznych substancji odżywczych, a jeżeli chodzi o samą witaminę C, jest w niej tyle samo co w cytrynie. Nie trzeba już chyba wyjaśniać, że chodzi o kapustę.

Cabbage

„Kapusta zawiera niemal komplet witamin z grupy B oraz witaminy E, K, P i wiele cennych soli mineralnych. W przypadku kapusty czerwonej warto zwrócić uwagę na selen, który jest pierwiastkiem bardzo rzadkim, a pozytywnie działa m.in.: na obniżenie ciśnienia krwi, zaopatrzenie mięśni w tlen, wzmocnienie odporności. Z kolei sok z surowej kapusty uważa się w medycynie ludowej za lek na wrzody żołądka.

Ekologiczna kapusta kiszona – zdrowotna bomba

Kapusta ekologiczna i potrawy przygotowane na jej bazie miały zawsze ważne miejsce w polskim tradycyjnym codziennym jadłospisie. Prawdziwym zaś obrzędem było kiszenie kapusty, której co najmniej jedna beczka zawsze znajdowała się w domowej spiżarni lub piwnicy. Żywieniowcy twierdzą, że upodobanie ludu do kapusty kiszonej chroniło przed różnymi niedoborami witamin, głównie C. Kapusta kiszona wyróżnia się także obecnością witaminy B12, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i nerwów, a co za tym idzie zachowaniu świeżości umysłu i pozytywnego nastroju.

Sok z ekologicznej kapusty kiszonej

3

Sok z kapusty kiszonej uważa się za jeden ze skuteczniejszych leków na…przysłowiowego kaca, ale ma także wiele innych zastosowań… 

Na wątrobę, hemoroidy i apetyt

W medycynie ludowej i naturalnej powszechnie wykorzystywano sok z kwaszonej kapusty. Oczywiście prawidłowo kiszonej, najlepiej z dodatkiem jagód jałowca, kminku, odpowiednią proporcją soli około 10 g na kilogram kapusty. Był on traktowany jako napój witaminowy i ogólnie wzmacniający, regenerujący ustrój, regulujący różne procesy jelitowe, poprawiający apetyt i trawienie. Zielarze rosyjscy twierdzili, że korzystne kuracje nim są przy chorobach wątroby, śledziony, pęcherza żółciowego, zaparciach, żylakach odbytu. Płukanie jamy ustnej sokiem z kwaszonej kapusty działa wzmacniająco na dziąsła i leczy stany zapalne. Przy cukrzycy, zaburzeniach przemiany materii korzystne bywa pijanie soku z kapusty z dodatkiem m.in. soków z selera, marchwi, także czarnej porzeczki.

Sok z kiszonej kapusty na robaczyce i wzmocnienie

W medycynie ludowej szczególnie ceniono świeży sok z kwaszonej kapusty. Pijano go dla wzmocnienia. Uznawano go również za skuteczny, niegroźny środek leczący robaczyce.

2

CIEKAWOSTKA
Angielski żeglarz James Cook, który odbył trzy kolejne wyprawy na dalekie morza, nie miał nigdy problemu ze szkorbutem wśród swojej załogi. Dlaczego? Na każdą wyprawę zabierał wiele beczek kapusty kwaszonej. Choć nie umiano wtedy naukowo uzasadnić jej działania, zauważono, że jej spożywanie zapobiega wspomnianej chorobie. Dziś wiemy, że działanie to kapusta zawdzięcza występowaniu witaminy C. „

Źródła:
Zbigniew Przybylak
biokurier.pl

fitness-sport.pl
na-angielski.pl
hurtum.pl

 

Kapusta szatkowana jest dostępna w sklepie Karpiński-Hurt już dziś! W ofercie kapusta szatkowana zwykła (dostawy w środę), a także kapusta szatkowana ekologiczna (dostawy w piątek). Worki 5-10kg tylko na zamówienie. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem (32) 22 55 044. Na zamówienie również kapusta czerwona.

Ekologiczna kapusta kiszona
5 (100%) 1 vote