Warzywa i owoce

Dynia Zwyczajna

autumn-decoration-fall-food-41964

Dynia jest to roślina z rodziny dyniowatych, jednoroczna. Najprawdopodobniej pochodzi z Meksyku choć jej pochodzenie nie jest do końca znane. To właśnie tam odnaleziono nasiona dyni sprzed 10 000 lat. Z zewnątrz okryta jest grubą skorupą, zaś wewnątrz mięsista. Dzięki beta-karotenowi posiada unikalną pomarańczową barwę. Posiada w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Możemy w dyni znaleźć między innymi witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, E, PP, a także kwas foliowy. Do tego cenne minerały jak magnez wapń i potas, a także wiele innych. Jest cennym źródłem błonnika i białka.

Dynia Strzałki A3

Dynia jako jedna z niewielu, może pomóc nam w walce z wieloma problemami. Dzięki niej wyleczymy się z zaparć, a także poprawimy naszą perystaltykę jelit. Sama w sobie jest przyjazna dla wątroby, ponieważ jest to pokarm wybitnie lekkostrawny. Poprawia ona pracę nerek i działa moczopędnie. Możemy ją także stosować do odkwaszania organizmu, zapobiegając chorobom reumatycznym i ewentualnie wspomagać ich leczenie.

Chyba najważniejszym zastosowaniem dyni jest jej wpływ na wzrok. Dzięki wysokiej zawartości wspomnianego beta-karoteny, luteiny i zeaksantyny zarówno lekarze, jak i naturoterapeuci polecają picie soku z dyni wszystkim, którzy mają problemy z widzeniem.

Dynia Zwyczajna
Proszę o ocenę