Przepisy

Chrzanówka

chrzanówka1

Z pewnością nasze matki i ojcowie pamiętają chrzanówkę, którą podaje się na południu Polski od pokoleń. Podawana była zawsze jako pierwsze z dań wielkanocnych. Składa się głównie ze składników, które możemy znaleźć w naszym świątecznym koszyku. Chrzanówka, albo inaczej Krzonówka, to pokrojone w kostkę wędliny oraz różne mięsa, jajka ugotowane w wywarze z wędzonki, chrzanu i ziemniaków. W składzie chrzanówki znajdziemy również cebulę i czosnek.

Składniki:
  • 2 l serwatki lub maślanki,
  • 20 dag boczku,
  • 2 laski kiełbasy wiejskiej,
  • 4 laski chrzanu,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5 łyżek śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.
Należy zacząć od wlania serwatki do garnka. Następnie boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w podłużne paseczki. Do serwatki wsypać boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na plasterki jajka. Gotować przez następne 15 minut. Na koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem. Życzymy Smacznego!

Już dziś w sklepie Karpiński-Hurt można nabyć chrzany marki Almar – różne wielkości, w atrakcyjnej cenie.

chrzany

Chrzanówka
5 (100%) 1 vote

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com