Warzywa i owoce

Borówka Amerykańska

borowka

Borówka amerykańska (borówka wysoka) to krzew owocowy coraz częściej sadzony w ogrodach. Jest rośliną odporną na mróz oraz choroby i szkodniki. Owoce borówki to owoce o niezwykle cennych właściwościach smakowych, dietetycznych i leczniczych.

Prawidłowo uprawiane krzewy dają corocznie wysoki plon owoców. Owoce nadają się wyśmienicie do bezpośredniego spożycia, jak również do przetwórstwa domowego.

Ze względu na wartości odżywcze, smakowe i dietetyczne owoców, borówka amerykańska została uznana za owoc XXI wieku.

Właściwości borówki

Owoce borówek zawierają mikroelementy takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez oraz inne substancje, np. azot, żelazo, tiamina, niacyna, wit.A. Borówka amerykańska usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, co ma wpływ na zapobieganie chorobom nowotworowym.

Przeciwutleniacze zawarte w owocach zmniejszają niebezpieczeństwo wystąpienia arteriosklerozy, chorób serca, zmniejszają ilość złego cholesterolu (LDL), zwiększając jednocześnie ilość dobrego (HDL).

Owoce borówki amerykańskiej, a konkretnie jednej z jej odmian – borówki rózgowatej zapobiegają rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na hepatocyty (komórki wątroby). Znajdująca się w liściach borówki rózgowatej proantocyjanidyna może spowolnić replikację wirusa HCV, zlokalizowanego właśnie w wątrobie.

Minerały w nich zawarte poprawiają wzrok, pamięć, opóźniają starzenie, regulują poziom cukru we krwi, ograniczają występowanie wielu chorób. Wszystkie te dobroczynne właściwości sprawiają, że sadzonki borówki amerykańskiej są obecnie poszukiwanymi krzewami owocowymi na rynku sadowniczym.

Źródło: http://www.flower-garden.pl

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com